Halaman

Sabtu, 4 Disember 2010

Asas mengait


Salam semua...kali ni saya nak masukkan hasil kait atau crochet pulak .Sebelum tu nak citer sikit,Saya belajar mengait ni dari arwah mak saya yg pada saya memang super dalam bab kerjatangan ni,maklumlah orang dulu2 kat sekolah belajar macam2 karftangan dari macam2 sumber.Saya masih ingat lagi arwah mak kait bag dari tali rafia lepas tu guna sejenis berus untuk buatkan bag tu berbulu gebu,pernah kait baju ,shawl,alas meja,chairback dan cadar tilam (sabar betul arwah mak siapkan cadar tu) sayangnya tak ada pic nak upload kat sini sbb tak ada dlm simpanan saya(kat rumah arwah mak,itu pun tak pasti masih ada lagi tak,InsyaAllah kalau ada kesempatan balik kg saya akan cuba cari dan upload kat sini ok)



Ni citer saya plak,pertama sekali saya belajar mengait ialah buat taliair.Masa tu tak de belajar kait bunga tapi terus buat alas meja berdasarkan paten dari buku yg arwah mak beli (dalam bahasa jepun)dan biasalah kalau dah namanya budak(masa tu)tak pernahnya buat sampai habis sbb malas dan cepat bosan.Tapi nasib baiklah saya ni jenis yg terang hati (eeehhhmmmm....)ajar sikit je dah boleh buat sendiri.(sbb minat pun iya jugak)Buku2 arwah mak masih elok saya simpan malah jarum kait jenis Tulip yg saya guna sekarang pun arwah mak yg punya (kalau di hitung lamanya dah lebih 35 tahun).Gitulah citernya lebih kurang

 buku panduan mengait shawl
 buku panduan mengait baju
 buku panduan mengait alas meja,cadar,sarung kusyen











jarum kait



Dalam mengait/crochet ni biasanya akan guna istilah sc(single crochet),hdc(half double crochet),dc(double crochet),ch(chain),sl st(slip stich),








2 ulasan:

ARIFFDA berkata...

salam kenal...
kak nk tanya la...
dimana saya boleh dptkan buku2 ini?
saya baru belanja :)

eni berkata...

Salam ARIFFDA,
terima kasih kerana sudi singgah,sebenarnya buku2 tu buku lama milik arwah mak,k/eni pernah jumpa buku crochet dekat MPH tapi tak beli lagi.